1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Kinderen die tekenfilms en andere programma’s op YouTube bekijken, zijn maar enkele klikken verwijderd van leeftijdsgebonden materiaal. Een onderzoek onder 24.000 jonge schoolgangers toont aan dat schokkende beelden gemakkelijk bereikbaar zijn voor kinderen die Sesamstraat op YouTube bekijken.

Drie muisklikken, dat is de afstand tussen een video van Sesamstraat en beelden van een vrouw die een kind baart, zo schrijft het Have Your Say-onderzoek van beveiligingsbedrijf Kaspersky. Via de lijst van aanbevolen video’s komen jonge surfers bij de content terecht.

Uit het onderzoek blijkt dat 27 procent van de kinderen van 7 tot 11 jaar oud, en 41 procent van de kinderen van 11 tot 19 jaar oud schadelijke of vervelende content gezien. Daaronder vallen ook enge video’s, grof materiaal en geweld. 86 procent van de kinderen op de basisschool gebruiken online-communicatie, tegenover 96 procent frequente gebruikers in het middelbaar onderwijs.

Ook het krijgen van gemene berichtjes is geen uitzondering. 31 procent van de basisschoolleerlingen en 23 procent van de kinderen het middelbaar onderwijs zegt lastig te zijn gevallen door online pestkoppen. Een derde van alle gebruikers zegt niet te zijn voorgelicht over online veiligheid.

De Britse overheid zegt hard te werken aan de online veiligheid. "We weten hoe belangrijk een veilig internet voor jongeren is", zegt minister Edward Timpson. "We hebben al flinke stappen gezet om het internet kindvriendelijker te maken en we gaan door met samenwerking tussen bedrijven, ouders en jongeren om het internet in de toekomst nog veiliger te maken."