2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

De PlayStation 4 wordt naar alle waarschijnlijkheid vannacht aangekondigd, en de geruchtenmolen draait uiteraard op volle toeren. De nieuwe spelcomputer zou in ieder geval deels te bespelen zijn met games direct gestreamd via internet. Die ontwikkeling maakt ruimte voor een nieuw gamer-tijdperk, waar fysieke games en het distributienetwerk eromheen overbodig zijn.

Geen lange rijen of pre-orders in schimmige retailwinkels, maar direct vanuit je luie stoel streamen en spelen. Een stap die veel deuren opent en het hele distributienetwerk op de kop kan zetten. Geen productie, transport of opslag van fysieke games, die zich uiteindelijk net als andere media zullen verplaatsen naar de cloud.

Het cloud-streamen van games is naar verluidt een van de nieuwe functies van de PlayStation 4. Via clouddienst Gakai kunnen spelers PlayStation 3-games op de nieuwe console spelen, als backwards-compatibility modus. Sony’s volgende stap zou een meer complete integratie met de cloud zijn, als het netwerk dat toestaat.

De zere plek van het systeem zit precies daar. Een minder dan optimale of wegvallende internetverbinding maakt spellen traag of onbespeelbaar. Een issue dat meer naar voren komt bij lag-gevoelige games waar de kleinste hapering al snel een grote ergernis is.

De introductie van cloud-streaming maakt het tastbare schijfje voorlopig nog niet overbodig. Toch brokkelt dat rijk al langzaam af, nu consoles als de Xbox 360, PS3 en Wii U al complete downloads aanbieden via het internet. De realiteit is dat het producenten veel geld zal besparen, ook al merken gamers daar in de portemonnee nog erg weinig van.

Nieuwe laptops worden vaak al niet meer voorzien van DVD-drives, zoals we zien bij de MacBook Air en veel Ultrabooks. Een ontwikkeling die logischerwijs ook door gaat werken in de console industrie. Dat zou deze generatie hardware wel eens de laatste kunnen maken die fysieke games ondersteunt.

Sony kondigt de PlayStation 4 vermoedelijk rond middernacht Nederlandse tijd aan in New York.