Mozilla weigert Firefox voor iOS te bouwen

Abonneer je gratis op Techzine!

Mozilla’s vice-president Jay Sullivan zegt op SXSW dat het bedrijf niet peinst over een Firefox-applicatie voor iOS, totdat Apple ontwikkelaars toegang geeft tot de JavaScript Nitro renderingengine.

Nu werken ontwikkelaars met het UIWebView-component, dat de snelheid van Mozilla’s apps beperkt door hun wortels in Safari. Eerder zei het bedrijf nog veel redenen te zien voor het maken van een iOS-applicatie, ondanks het ontbreken van de eigen rendering-engine. Sullivan zegt nu dat Mozilla de beoogde browser niet kan bouwen.

Mozilla mist de eigen Gecko-engine ook op Windows RT, waar Microsoft toegang tot Win32-API’s verbiedt. Als Mozilla niet de eigen rendering-engine kan gebruiken, kan het lastig tot onmogelijk de snelheid evenaren van de browser op de iOS- en Windows RT-platforms.

Onlangs kondigde Mozilla het mobiele systeem Firefox OS aan, wat hun grip op de mobiele markt moet versterken. Hoewel Firefox op de desktop een aardig publiek wist te vangen, bleef de browser in de mobiele markt op de achtergrond, deels vanwege het beperkte aanbod. Momenteel ligt het marktaandeel van Mozilla op de mobiele markt onder de 1 procent.