1 min

Google heeft besloten om applicaties zoals AdBlocker en AdAway uit de Play Store te verwijderen. De diensten zouden de algemene gebesvoorwaarden van de zoekgigant schenden. Natuurlijk is Google er zelf erg bij gebaat als advertenties te allen tijde worden weergegeven.

Het verzorgen van een applicatie die reclames weer bleek een interessante markt. Er waren veel ontwikkelaars bezig met zulke applicaties, maar het lijkt er nu op dat hun moeite niet meer wordt beloond. Google zag deze applicaties niet langer zitten en heeft nu hard ingegrepen. Sinds vandaag zijn een aantal ontwikkelaars en hun applicaties verwijderd uit de Play Store.

Volgens de gebruiksvoorwaarden van Google staat het bedrijf in zijn recht om applicaties te weren die advertenties blokkeren. In die voorwaarden staat namelijk vermeld dat ontwikkelaars akkoord gaan met de regel dat ze geen content van derden mogen aantasten. Dat aantasten van content is echter juist precies wat adblockers doen.

Gebruikers die al een adblocker op hun telefoon hadden geïnstalleerd kunnen deze gewoon blijven gebruiken. Natuurlijk kunnen ontwikkelaars er wel voor kiezen om hun applicaties op een andere manier aan te bieden, voor hen zal het dan echter moeilijker worden om hier inkomsten uit te slepen.

De makers achter Adblock Plus hebben op Google’s actie gereageerd. Zij stellen dat de consument wordt begrensd in de vrijheid van keuze en dat internetdemocratie bedreigd wordt.