2min

Tags in dit artikel

, ,

Apple heeft patenten aangevraagd op een aantal mechanismen die de impact van de iPhone in duikvlucht moeten verzachten. De Amerikaanse patenten, ontdekt door Apple Insider, vallen onder de naam ‘Beschermend mechanisme voor een elektronisch apparaat’.

Het patent omschrijft verschillende ingenieuze systemen. Bijvoorbeeld een mechanisme dat aangesloten kabels van bijvoorbeeld een koptelefoon vastklemt tijdens een gedetecteerde val, waardoor de smartphone indien mogelijk aan de kabel blijft bungelen. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat de koptelefoon bijvoorbeeld op het hoofd of aan de nek van de eigenaar hangt.

Een tweede oplossing omschrijft een rotatie-mechanisme, dat de hoek van het apparaat ten opzichte van de grond tijdens de val kan aanpassen. Door het draaien naar de meest robuuste zijde, kan schade worden beperkt. In de uitvoering denkt Apple onder andere aan een intern verschuivend gewicht en een "stuwkrachtmechanisme" via een "gasfles". Ook een soort folie die externe hardware zoals knoppen bij elkaar trekt, wordt genoemd.

Een ander onderdeel van het patent is het inbouwen van een soort black box waarmee Apple gegevens over de val verzamelt. Met die informatie kan het bedrijf toekomstige modellen effectief versterken op kritieke locaties. Natuurlijk kunnen die gegevens ook voor andere doeleinden worden ingezet, zoals het vaststellen van het recht op garantie van de consument.

Deze ontwikkelingen zijn absoluut vernieuwend en brengen de innovatie van Apple in beeld. Voorlopig zal zulke techniek nog niet in modellen opduiken, maar het is goed te zien dat Apple bezig is met alledaagse problemen.