1 min

De eerste smartphones met Firefox OS zijn nu verkrijgbaar via het Spaanse platform Geeksphone. Het gaat om de low-end ontwikkelaars-modellen Keon en Peek.

Het geruchtmakende besturingssysteem van Mozilla is gebaseerd op HTML5 en behoudt het traditionele open karakter van de Firefox-browser. Deze eerste modellen zijn niet bedoeld voor het grote publiek, maar komen voor een klein prijsje naar geeky ontwikkelaars. Geeksphone biedt de modellen Keon en Peak aan voor respectievelijk 91 en 149 euro, exclusief belasting.

De Keon heeft een 1GHz Snapdragon-processor, 4GB ROM en 512MB RAM, onder een 3,5 inch HVGA-display. Grote broer Peak wordt geleverd met een 1,2GHz Snapdragon-chip en een 4,3 inch qHD IPS-scherm.

Consumenten moeten nog even wachten op de mobiele Firefox-ervaring. Producenten als ZTE, Alcatel, LG, Huawei en Sony hebben bevestigd Firefox OS-modellen uit te gaan brengen, maar zijn nog niet over de brug gekomen met concrete cijfers. Firefox OS gaat zich vooral richten op de doelgroep die nu nog geen smartphone heeft aangeschaft.