1 min

Het zal voor velen een verontrustende ontwikkeling zijn, toch lijkt het er echt van te komen. Google’s digitale bril Google Glass zal gezichtsherkenning krijgen.

Niet Google zelf, maar een derde partij zal verantwoordelijk zijn voor de gezichtherkenning waarbij gezichten in realtime aan een profiel op Facebook, Google+ of LinkedIn worden gekoppeld. De applicatie wordt gemaakt voor Lamda Labs, een bedrijfje dat in San Francisco gevestigd is. De software werkt op het moment door het maken van een foto, waarna code wordt aangeroepen om gezichten te herkennen. Een latere versie moet de nood om een foto te moeten maken echter wegnemen zodat de software live werkt.

De software is niet alleen gericht op stalkers die op zoek zijn naar een willekeurig slachtoffer. Ook zal het mogelijk worden om bij een bijeenkomst een geschikte gesprekspartner te vinden doordat de software middels het sociale profiel kan onderzoeken welke mensen interessen delen.

Google’s regels voor applicaties voor Google Glass staan een dergelijke applicatie niet expliciet niet toe. Zelf durft de zoekgigant het echter niet aan om zo’n functie te bouwen, zo liet het laatst al weten: "We hebben consistent gezegd dat we geen gezichtsherkenning inbouwen tenzij we treffende maatregelen betreffende privacy kunnen nemen."