2min

Tags in dit artikel

,

De eerste grootschalige update voor Windows 8 is naderende. Dat is al enige tijd geen geheim meer. Wat Microsoft allemaal in petto heeft is nog niet precies duidelijk. Vandaag licht de softwaregigant op de Windows Blog bij monde van Antoine Leblond zelf een tipje van de sluier op en bespreekt het een aantal vernieuwingen.

Persoonlijker
Gebruikers kunnen Windows 8 meer naar hun hand zetten doordat er meer mogelijkheden komen om het systeem persoonlijker te maken. Het vergrendelscherm krijgt een slideshow-functie, het startscherm meer kleuren en (bewegende) achtergronden. Gebruikers kunnen ook de achtergrond van hun desktopomgeving kiezen voor het startscherm. Er komt een groter en kleiner maatje voor de tegels en het deïnstalleren en aanpassen van meerdere apps wordt vanaf het startscherm eenvoudiger. Door naar boven te vegen komt een duidelijk overzicht van de aanwezige applicaties in beeld, welke gefilterd kunnen worden op naam, installatiedatum, gebruik en categorie. Nieuwe applicaties worden bovendien niet direct op het startscherm geplaatst.

Door met je Microsoft-account op een nieuwe computer in te loggen worden gelijk alle persoonlijke instellingen binnengehengeld.

Zoekfunctie
De zoekfunctie wordt voorzien van diepere integratie met zoekmachine Bing. Er kan op verschillende soorten content worden gezocht en er dankzij Quick Actions kunnen bestanden bijvoorbeeld snel afgespeeld worden.

Apps
De voorgeïnstalleerde apps zijn op de schop gegaan. De Foto-app biedt mogelijkheden om foto’s te bewerken en de Muziek-applicatie is volledig opnieuw ontworpen. Microsoft wil hier later dieper op ingaan. Ook introduceert Windows 8.1 een nieuwe versie van Internet Explorer, we zijn dan aanbeland bij nummer 11.

De installatie van nieuwe updates voor Windows Store-apps gebeurt in Windows 8.1 automatisch en de applicatiewinkel zelf krijgt eveneens een update waardoor het makkelijker wordt nieuwe apps te ontdekken.

Windows 8.1 wordt voorzien van nieuwe manieren om te multitasken. Zo kunnen applicaties zo groot of klein worden gemaakt als de gebruiker zelf wenst, er kunnen maximaal drie apps op één scherm worden weergegeven. Ook kan één app meerdere vensters tonen.


Toetsenbord, muis en opstarten
Hoewel Windows 8 ontwikkeld is met touchscreens in het achterhoofd, worden ook gebruikers die het nog doen met de traditionele besturing niet vergeten. Zodoende wordt het makkelijker om te navigeren met toetsenbord en muis.

Dat betekent dat de startknop terugkomt op de desktop, al is het niet zoals we deze kennen van de tijd vóór Windows 8. De startknop verwijst simpelweg naar het startscherm van Windows.

Gebruikers kunnen ook wijzigingen aanbrengen in de manier van opstarten van Windows. Als gebruikers de desktop- of app-omgeving prefereren boven het startscherm, kunnen zij één van die schermen als standaard instellen.

Preview
De eerste Preview-versie van Windows 8.1 zal op 26 juni beschikbaar worden gemaakt. Dan vindt de BUILD-conferentie voor ontwikkelaars plaats.