2min

Windows 8 is inmiddels opgeklommen naar de derde plaats als het gaat om het marktaandeel van desktop-besturingssystemen. Dat blijkt uit cijfers van Net Applications, Windows 8 is recent weer een plekje gestegen en is nu Windows Vista voorbij.

Op dit moment moet Windows 8 nog twee besturingssystemen voor zich dulden, op de eerste plek vinden we Windows 7 met een marktaandeel van 44,37 procent, en op de tweede plaats staat het inmiddels toch wel sterk verouderde Windows XP met een marktaandeel van 37,17 procent. Windows 8 heeft op dit moment een marktaandeel van 5,1 procent en heeft dus nog een lange weg te gaan voordat het Windows XP zal inhalen.

In elk geval hoeft Microsoft zich nog niet druk te maken om concurrentie van buitenaf. Mac OS X 10.8 (Mountain Lion) is de grootste release van een concurrent en die vinden we pas terug op plaats vijf, met een aandeel van 3,14 procent. Chrome OS is nog niet terug te vinden in de lijst, dat marktaandeel is nog te klein om te meten.

Verwacht wordt dat het marktaandeel van Windows 8 dit najaar een flinke boost zal krijgen als de definitieve versie van Windows 8.1 uit komt. Daarnaast zal Windows XP het komende jaar flink gaan dalen in marktaandeel want begin april staakt Microsoft de ondersteuning vor dit besturingssysteem. Windows XP is dan ruim 12 jaar op de markt. Op dit moment zijn het vooral bedrijven die nog gebruik maken van Windows XP en hun hele kantooromgeving moeten gaan migreren naar Windows 8.