1 min

De Nokia Lumia 520 is ’s werelds populairste smartphone. Dit stelt Windows Phone-adverteerbedrijf AdDuplex.

De Lumia 520 heeft 13,3 procent marktaandeel van de complete Windows Phone-markt in handen. De low-rangetelefoon is gelanceerd in maart dit jaar. Op dit moment gaat de telefoon over de toonbank voor ongeveer 160 euro.

Het totale aandeel van Windows Phone wordt door Nokia gedomineerd met een gecombineerd aandeel van 85 procent.

De 520 wordt gevolgd door de 920 met een aandeel van 11,8 procent en de 620 met een aandeel van 9,6 procent. De enige niet-Nokia-telefoon met een aanzienlijk aandeel is de HTC Windows Phone 8X. Deze heeft een aandeel van 3,7 procent op de Windows Phone-markt.

Windows Phone heeft nog wel even te gaan voordat het in de buurt komt van Android en iOS. In mei was in Nederland slechts twee procent van alle verkochte smartphones uitgerust met Windows Phone. Desalniettemin lijkt Windows Phone het dus wel goed te doen op de budgetmarkt van smartphones.

Overigens is Windows Phone 8 aanwezig op 61 procent van alle Windows Phone-toestellen. Dat betekent dat er nog een aanzienlijk aandeel smartphones is met Windows Phone 7.x die nooit een upgrade zullen krijgen naar versie 8, vanwege technische beperkingen.

AdDuplex baseert zijn cijfers op appgebruik, niet op verkopen.