1 min

Tags in dit artikel

Onderzoekers hebben paginawijzigingen van Wikipedia in tien talen geanalyseerd om achter de controversieelste onderwerpen te komen.

De onderzoekers van de universiteit van Oxford deden dit onderzoek in 10 verschillende edities van Wikipedia. Helaas ontbrak de Nederlandse editie. Zij kwamen erachter dat over het algemeen vooral religieuze onderwerpen universeel gedebatteerd worden. Daarnaast zijn er in elke editie wel enkele lokale onderwerpen die een hevig debat oproepen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door de logbestanden van Wikipedia te analyseren en te kijken naar het aantal paginawijzigingen. Zo konden pagina’s die deel uitmaken van de ‘edit war’ geïdentificeerd worden. Zo’n edit war houdt in dat Wikipedia-vrijwilligers het niet met elkaar eens zijn en dus de pagina blijven wijzigingen.

Er wordt dan vooral gelet op pagina’s die niet alleen vaak gewijzigd worden, maar waar ook vaak inhoud wordt weggehaald. Anders zou het namelijk ook kunnen gaan om een pagina die heel actueel is en daarom vaak wordt bijgewerkt.

In de 10 edities zijn de controversieelste onderwerpen Israël, Adolf Hitler, de Holocaust en God. Daarnaast zijn andere controversiële onderwerpen Jezus, de Profeet Mohammed en het Christendom.

Daarnaast zijn er veel lokale controverses, zoals in Frankrijk waar de afgelopen jaren veel is gezegd betreffende politicus Segolene Royal.

Verder onderzoek staat gepland door het team, omdat ze hopen naar een nog recentere dataset te kunnen kijken. Het gehele onderzoek is hier uiteengezet.