2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

VideoLAN heeft aangekondigd dat de iOS-versie van VLC vanaf vandaag weer in de App Store verschijnt. Op het moment van schrijven is dat nog niet gebeurd.

VLC voor iOS versie 2.0 zal zoals verwacht open source zijn. Dit keer zal de code ook online beschikbaar zijn en zal deze onder twee licenties uitgebracht worden, namelijk onder de Mozilla Public License Version 2 en GNU General Public License Version 2 of nieuwer.

De MPLv2 is nodig om de applicatie te verspreiden, wat vrij belangrijk is gezien VLC in januari 2011 uit de App Store werd gehaald. De originele VLC voor iOS verscheen in september 2010.

Na maanden onenigheid tussen appontwikkelaars, de makers van de desktopapplicatie en Apple werd de app uiteindelijk op verzoek van VideoLAN verwijderd, omdat de regels van de App Store conflicteerden met delen van de GPL-licentie waaronder de app was uitgebracht. De Mozilla-licentie moet nu voorkomen dat het weer fout gaat.

"We hebben hard gewerkt met alle licentiehouders zodat de geschiedenis zich niet herhaalt en we hebben vertrouwen dat dat gelukt is", zo vertelt VideoLAN.

Versie 2.0 van VLC is meer dan simpelweg een upgrade van de vorige versie: de applicatie is compleet herschreven. Daardoor is de app "aanzienlijk sneller", dankzij moderne outputmodules voor audio en video, evenals multicoredecoding. Bovendien ondersteunt VLC voor iOS alle formaten die de desktopversie ook ondersteunt.

VideoLAN heeft ook meer manieren toegevoegd om media te synchroniseren, namelijk door uploaden via WiFi, native Dropbox-integratie, ondersteuning voor apps van derden en webdownloads mogelijk te maken. Er is verder ondersteuning voor netwerkstreams, videofilters, passcode lock, ondertiteling, voor meerdere audiotracks, playback op externe schermen en AirPlay, background audio playback en playback speed manipulation.

Er wordt gewerkt aan een SDK die tegelijk met versie 2.1 van de app uitgebracht moet worden.