2min

Tags in dit artikel

, , ,

De International Data Corporation, beter bekend als het IDC, heeft bekendgemaakt dat het totaalaantal smartphones dat afgelopen kwartaal is verscheept is gestegen met 6 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Opvallend is dat het aandeel van Samsung en Apple daarin daalde.

De groei is vooral het gevolg van de stijging van de wat kleinere smartphonemakers, zoals Huawei en Alcatel. Zij groeiden sneller dan de rest van de markt en zagen in sommige gevallen zelfs groei van meer dan 100 procent.

Het totale aantal smartphones die verscheept zijn in het tweede kwartaal kwam uit op 432,1 miljoen. Dit tegenover 407,7 miljoen in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Samsung en Apple staan nog altijd bovenaan met de meeste smartphones, maar daalde wel met het aandeel. Samsung kwam dit kwartaal uit op 72,4 miljoen smartphones en had daarmee een aandeel in de verschepingen van 30,4 procent en Apple op 31,2 miljoen smartphones met 13,1 procent. In hetzelfde kwartaal vorig jaar kwamen de aandelen van Samsung en Apple respectievelijk nog uit op 32,2 procent en 16,6 procent.

De kleinere smartphonefabrikanten niet in de top 5 zagen hun smartphoneaandeel van 42,2 procent stijgen naar 44,8 procent.

Die kleinere fabrikanten doen het vooral goed in de opkomende markten zoals India en China, waar ook de vraag naar smartphones aan het stijgen is. IDC zegt dat er voldoende kansen zijn voor makers die iets nieuws op de markt willen uitbrengen.

"Hoewel Samsung en Apple verantwoordelijk zijn voor een groot deel van de totale markt, zijn ze niet de enige fabrikanten actief in de high-endmarkt. Recente apparaataankondigingen en aankomende lanceringen wijzen erop dat meer fabrikanten op dit segment mikken", zo vertelt Ramon Llamas, IDC’s mobile phone research manager.

Update 12:20: situatie van Apple en Samsung iets verduidelijkt.