Grote stijging in gebruikers Tor-netwerk

Abonneer je gratis op Techzine!

Er gaan steeds meer mensen gebruik maken van The Onion Router, afgekort naar Tor. Dit netwerk belooft dat gebruikers voor de buitenwereld zo goed mogelijk anoniem zullen blijven tijdens het bezoeken van internetpagina’s. Mogelijk komt een recente grote stijging door de introductie van PirateBrowser.

PirateBrowser maakt gebruik van het Tor-netwerk om zijn gebruikers te anonimiseren en werd eerder deze maand geïntroduceerd. Het gaat hierbij om een initiatief van The Pirate Bay, dat gebruikers onder andere in staat wil stellen om makkelijk naar websites te navigeren die in hun land om wat voor reden dan ook zijn geblokkeerd. Het Tor-netwerk wordt daarnaast ook veel gebruikt door mensen die voor hun veiligheid een grote mate van anonimiteit vereisen. Denk hierbij aan journalisten in risicolanden. Helaas biedt Tor ook pedofielen de mogelijkheid om zo goed als anoniem kinderporno te delen.

Het aantal Nederlandse dagelijkse connecties met het Tor-netwerk had voor deze maand nog nooit boven de 15.000 gelegen, maar kwam afgelopen week plots boven de 20.000. Wereldwijd gezien liggen die aantallen op respectievelijk 600.000 en 1,2 miljoen gebruikers.