1 min

Andy Wilson, hoofdonderzoeker van Microsoft, denkt dat toetsenborden hun langste tijd gehad hebben en langzaamaan in nicheproducten zullen veranderen. Microsoft heeft in het verleden altijd veel waarde gehecht aan toetsenborden in hun producten.

Microsoft’s vertrekkend CEO sloeg misschien wel de grootste flater toen hij na de introductie van Apple’s iPhone beweerde dat de smartphone weinig kans zou hebben zonder fysiek toetsenbord. Het duurde niet lang voordat Apple de wereld veranderde met zijn smartphone terwijl Microsoft nog lang bleef hangen bij het fysieke toetsenbord in smartphones. Ook bij de Surface-tablets van Microsoft is het toetsenbord een belangrijk onderdeel van het product.

Maar misschien is de filosofie van Microsoft tanende, nu Wilson heeft aangegeven dat toetsenborden over hun hoogtepunt zijn. De ramplanken worden vervangen door verschillende geavanceerdere technologische producten zoals touchscreens en camera’s die oogbewegingen volgen. Microsoft is tegenwoordig geen vreemde meer voor dit soort technologie, de Kinect-sensor ondersteunt bijvoorbeeld ook invoer met gebaren of de stem.

"Uiteindelijk worden toetsenborden een niche, bijvoorbeeld voor programmeurs. Dat zag je ook gebeuren met de high-end desktopmarkt. Het zijn krachtige systemen, maar slechts een klein percentage van de mensen hebben zulke apparaten nog nodig," zegt Wilson.