1 min

Microsoft heeft prototypes gemaakt van verschillende Surface-telefoons, voor het geval dat succes van Nokia’s Lumia-lijn uit zou blijven. Dit blijkt uit meldingen vanuit ingewijde bronnen.

Toen de eerste generatie Nokia Lumia-smartphones een succes bleken te zijn, besloot Microsoft om de Surface Phones niet uit te brengen. Later werd ook bekend dat Microsoft een deel van Nokia ging overnemen.

Afgezien van Nokia had Microsoft veel moeite om andere fabrikanten van telefoons ervan te overtuigen om Windows Phone te omarmen. Reden hiervoor was dat bedrijven als HTC, LG en Samsung zich meer concentreerden op het beter verkopende Android-besturingssysteem.

Op dezelfde dag dat het nieuws over de Surface-smartphones bekend werd, bleek ook dat Nokia aan het experimenteren was met het gebruik van Android op smartphones. Volgens The New York Times had het Finse bedrijf het besturingssysteem van Google getest met een bestaand Lumia-toestel, het bleek geen probleem te zijn om Android werkend te krijgen.

Nokia had een contract met Microsoft, waardoor het bedrijf Windows Phone als besturingssysteem zou blijven gebruiken tot eind 2014. Hierna had Nokia de optie om voor een ander besturingssysteem te kiezen. Overigens gaat door de overname van Nokia door Microsoft dit waarschijnlijk niet door, maar het Finse bedrijf bereidde zich er wel op voor. Dat project zal na de overname waarschijnlijk de nek om worden gedraaid.

Zowel woordvoerders van Nokia als van Microsoft ontkennen overigens dat Nokia plannen had om te stoppen met het Windows Phone-besturingssysteem.