‘Electronica vanaf 2014 toegestaan in vliegtuig’

Abonneer je gratis op Techzine!

Het FAA, de Amerikaanse luchtvaartautoriteit, wil de regelgeving voor het gebruik van elektronische apparaten in vliegtuigen gaan versoepelen. Naar verwachting zal het toegestaan zijn om e-books te lezen, podcasts te luisteren en films te kijken op elektronische apparaten.

De regelgeving die er op dit moment is voor het gebruik van elektronische apparaten in het vliegtuig stamt uit de jaren ’60, destijds waren de mogelijke effecten van elektronica op de apparatuur van vliegtuigen nog onbekend. Tegenwoordig heeft de gemiddelde reiziger veel meer elektronische apparaten. Voor de FAA was dit dan ook de reden om onderzoek te gaan doen naar de invloed die de elektronica op het vliegtuig heeft.

Het FAA doet onderzoek naar de invloed die elektronische apparaten kunnen hebben op het vliegtuig. Het probleem hierbij is dat moeilijk aan te tonen is of een storing ontstaat door een elektronisch apparaat of dat andere dingen invloed hebben gehad.

Volgens het FAA zijn de enige bronnen die ze hebben om onderzoek te doen naar de invloed van elektronische apparaten op het vliegtuig de rapporten van de piloten. Deze kunnen nooit met zekerheid zeggen of de apparaten inderdaad de schuldigen zijn bij storingen.

Door nieuwe technologie zijn de apparaten tegenwoordig zuiniger, waardoor ze ook voor minder storing zorgen. Voordat er echter met zekerheid gezegd kan worden dat elektronische apparaten geen invloed hebben op het vliegtuig zullen er duizenden verschillende apparaten getest moeten worden.

Met de nieuwe regelgeving zal het nog steeds niet toegestaan zijn om te bellen, berichten te versturen of gebruik te maken van WiFi. De belangrijkste reden hiervoor is dat hierbij het contact tussen de cockpit en luchtverkeersleiding verstoord kan worden.