1 min

Tags in dit artikel

Vandaag de dag zijn veel mobiele telefoons uitgerust met eenzelfde type oplader. Bijna alle fabrikanten hebben van de micro USB-oplader de standaard gemaakt, op één na: Apple.

De afgelopen jaren is er binnen de Europese Unie veel gelobbyd voor een universele oplader, waarmee ieder merk en type mobiele telefoon kan worden opgeladen. Met een dergelijke universele oplader wordt de toename van het elektronisch afval aangepakt.

Deze lobby mag inmiddels succesvol te noemen zijn. Vanaf begin 2010 besloten de grootste fabrikanten van mobiele telefoons in Europa de handen ineen te slaan. Gisteren is wederom een doorbraak verricht binnen het Europees Parlement. Er is door de commissie die staat voor de bescherming van consumenten, unaniem besloten dat er een regelgeving moet komen die een universele oplader verplicht stelt.

Voor de meeste fabrikanten zal het besluit van weinig verdere invloed zijn, behalve voor Apple. Het Amerikaanse bedrijf is op dit moment namelijk nog de enige partij die werkt met een oplader uit eigen stal, in plaats van een oplader met een micro USB-aansluiting.

Gezien het produceren van een universele USB-oplader berustte op een onderlinge afspraak in plaats van een wettelijke regel, voelde Apple zich niet geroepen mee te gaan met het besluit. Hierdoor werkt Apple momenteel nog gewoon met de Lightning- en oudere Dock-connectors.

De kans dat de regelgeving omtrent het verplicht stellen van een universele adapter snel wordt ingevoerd, lijkt alsnog minimaal. Eerst zal het besluit van de commissie nog bij het Europese Parlement ingediend moeten worden en worden goedgekeurd.