1 min

Samsung zorgt ervoor dat de nieuwe Galaxy Note-smartphone een hogere kloksnelheid heeft wanneer bepaalde benchmark-applicaties actief zijn. De prestatieverbetering is voor de eindgebruiker nutteloos en is puur bedoeld om als beste uit de bus te komen bij recensenten.

Dergelijke praktijken werden ook ontdekt toen Samsung de Galaxy S4 uitgebracht had. Het Koreaanse vlaggenschip kreeg een hogere kloksnelheid waardoor de scores in benchmarks hoger uitvielen. Dat zorgt voor een vertekend beeld en maakt het voor reviewers lastig om het product eerlijk te beoordelen.

Ars Technica heeft een onderzoek uitgevoerd waarbij de Galaxy Note 3 tegenover de LG G2 werd gesteld. Beide smartphones beschikken over dezelfde Snapdragon 800-chipset van Qualcomm. De prestaties zouden dus ongeveer gelijk moeten zijn, maar in de benchmarks blijkt de Galaxy Note 3 aanzienlijk betere scores neer te zetten. Het blijkt dat de phablet van Samsung in staat is om benchmark-apps te detecteren en de kloksnelheid op te voeren.

De Galaxy Note 3 behaalt zodoende in benchmarks scores die tot 50 procent hoger zijn dan de werkelijkheid. Dat kon Ars Technica achterhalen door een speciale versie van Geekbench 3 te creëren die niet herkend werd. In die app bleken de scores van de Galaxy Note 3 en LG G2 opeens ongeveer gelijk uit te vallen. Samsung lijkt er dus erg op gebrand om bovenaan in de benchmarks te prijken.