1 min

Tags in dit artikel

,

Steeds meer internetaanbieders werken aan een internetnetwerk dat landelijk toegankelijk is voor abonnees. Komende maandag zal UPC in Nederland starten met het uitrollen van een dergelijk netwerk door alle modems van klanten hiervoor te activeren.

Met de naam WifiSpots werkt internetaanbieder UPC aan internetnetwerk dat voor alle klanten in geheel Nederland zonder extra kosten te gebruiken is. Hiervoor werd eerst een test gedraaid in de gemeente Zutphen, waarbij enkele duizenden inwoners gebruik konden maken van het netwerk. Vanaf komende maandag zal het uiteindelijke landelijke netwerk verder worden uitgerold, waarmee in de provincies Friesland en Flevoland wordt begonnen.

In de praktijk komt dit erop neer dat de modems van klanten van UPC worden ingesteld voor een publiek kanaal, zodat de verbinding als het ware kan worden gedeeld met maximaal vijf gastgebruikers tegelijkertijd. De snelheid van de verbinding van iedere gastgebruiker ligt op maximaal 3 Mbps.

UPC waarborgt de veiligheid van het netwerk door een scheiding aan te brengen tussen het WiFi-signaal voor privé- en publiek gebruik. Ook hoeven er voor dit publieke kanaal geen wachtwoorden te worden gedeeld. Klanten die hun modem liever niet voor deze dienst willen openstellen kunnen zich via de persoonlijke UPC-pagina afmelden. Vanaf dat moment kan door hen ook geen gebruik meer worden gemaakt van het publieke netwerk dankzij het openstellen van de WiFi-verbinding van andere klanten.

Ook Ziggo is bezig met een landelijk netwerk dat op dezelfde manier wordt opgezet.