2min

Vanaf vandaag is er een bijgewerkte versie van de Google Vertalen-applicatie verkrijgbaar in de Google Play Store. In deze nieuwe versie zijn enkele extra talen toegevoegd, is het uiterlijk aangepast en is het converseren in een vreemde taal makkelijker gemaakt.

Op de Google Vertalen-blog werd gisteren al aangekondigd dat de applicatie voor het mobiele besturingssysteem Android een update zou krijgen. Deze geüpdatete versie is voor sommige gebruikers reeds in de Google Play te downloaden (link). De vernieuwde applicatie zal de komende dagen voor iedereen in de Play Store beschikbaar komen.

De belangrijkste toevoeging bestaat uit de mogelijkheid om een conversatie die in twee talen plaatsvindt eenvoudig en snel te vertalen. Hierbij dient in Google Vertalen op het icoontje met de microfoon te worden gedrukt. Vanaf dat moment kan de gebruiker een de woorden van iemand die in een andere taal spreekt door de applicatie laten vertalen.

De spraak van de gesprekspartner wordt vertaald naar tekst in de vooraf ingestelde taal. Doordat de applicatie het gebruik van bewegingen ondersteunt, is het vertalen mogelijk door het toestel een kwartslag te draaien. Vervolgens kan de gesprekspartner de spraak laten omzetten naar tekst in de taal van de gebruiker.

Afgelopen juli van dit jaar werd er al een ondersteuning voor handschriftherkenning toegevoegd aan de Google Vertalen-applicatie. In de nieuwste versie zijn meer talen gevoegd die als handgeschreven tekst worden herkend. Ook is het mogelijk een stuk geschreven tekst door middel van het maken van een foto te laten vertalen.

Eén van Google’s grote ambities is om taalbarrières te doorbreken. Daartoe is een Google Moonshot-project opgericht. Moonshots zijn zeer ambitieuze projecten en soms ogenschijnlijk onhaalbare projecten die Google wil realiseren, andere doelen zijn bijvoorbeeld om het menselijk leven te verlengen, zelfrijdende auto’s te maken, internet naar de derde wereld te brengen en persoonlijke adviesverstrekking bij natuurrampen