Windows 7 waarschijnlijk toch langer in de verkoop

Microsoft lijkt de verkoop van Windows 7 mogelijk toch te gaan verlengen. Op de website van de softwaregigant was te lezen dat de verkoop van het besturingssysteem dit jaar zou worden gestaakt en de verkoop van pc’s met Windows 7 volgend jaar oktober zou stoppen. Deze data zijn nu verwijderd en vervangen door de tekst "to be determined", wat staat voor nader te bepalen.

Microsoft heeft zelf nog geen verklaring afgegeven omtrent de verkoop van het Windows 7-besturingssysteem. Mocht Microsoft besluiten de verkoop langer door te laten lopen dan zal het mogelijk ook de datum aanpassen waarop de ondersteuning voor het Windows 7-besturingsysteem wordt beëindigd. Al is dat volgens eigen beleid niet verplicht, standaard gaat Microsoft uit van vijf jaar ondersteuning na de lancering van een Windows-versie of twee jaar ondersteuning vanaf het moment dat de opvolger in uitgebracht.

De algemene ondersteuning van Windows 7 loopt nog tot 13 januari 2015, hoewel dit misschien nog ver weg lijkt is dat nog maar 13 maanden. De uitgebreide ondersteuning van Windows 7 loopt echter nog tot 14 januari 2020. De uitgebreide ondersteuning betekent echter dat Microsoft alleen nog maar beveiligingsupdates zal uitbrengen.

Windows XP

Binnenkort loopt de uitgebreide ondersteuning voor Windows XP wel af, om precies te zijn op 8 april 2014. Vanaf dat moment zal Microsoft dus geen beveiligingsupdates meer uitbrengen voor dit besturingssysteem. Het bedrijf uit Redmond heeft hier al menigmaal kritiek op gehad, zo heeft de Chinese overheid een officieel verzoek ingediend de ondersteuning te verlengen omdat meer dan de helft van alle pc’s in China nog op Windows XP draaien.

Microsoft blijft echter bij zijn standpunt, het einde voor Windows XP is nabij. Het besturingssysteem ging op 31 december 2001 in de verkoop, inmiddels zijn we bijna 13 jaar verder en trekt Microsoft de stekker eruit. Gebruikers worden min of meer gedwongen te upgraden, omdat het besturingssysteem straks niet meer veilig is. De kans is ook groot dat Windows XP in rap tempo een zeer onveilig besturingssysteem gaat worden, zodra Microsoft het uitbrengen van beveiligingsupdates staakt. Het besturingssysteem is straks een zeer gemakkelijk doelwit voor hackers en cybercriminelen.