2min

Samsung overweegt om Android 4.4 KitKat uit te gaan brengen voor low-end en mid-range toestellen. Hierdoor zouden vrijwel alle (nieuwere) Samsung-toestellen voorzien worden van Android 4.4 KitKat. Voordat het zover is moet Samsung nog wel een horde nemen en dat is de eigen TouchWiz-interface, deze zal aangepast moeten worden omdat deze op dit moment nog erg zwaar is.

Google heeft er met Android 4.4 KitKat voor gezorgd dat ook toestellen met minder werkgeheugen (512MB RAM) de mogelijkheid hebben om de nieuwste versie van het besturingssysteem te draaien. Hierdoor zou de fragmentatie in Android-versies kleiner moeten worden. Van veel high-end toestellen is inmiddels duidelijk dat zij begin volgend jaar de update naar Android 4.4 KitKat kunnen verwachten. Voor veel goedkopere toestellen uit de midrange en low-end markt is dit nog onduidelijk.

Veel mensen met minder dure toestellen hopen natuurlijk wel dat Android 4.4 KitKat beschikbaar zal gaan komen op hun toestel. Uit een gelekte foto blijkt nu dat Samsung in elk geval bezig is om te onderzoeken of Android 4.4 KitKat beschikbaar is te maken voor de goedkopere toestellen uit het assortiment.


Eerder werd al duidelijk dat Samsung plannen heeft om high-end toestellen zoals de Galaxy Note 3 (review), Galaxy Note 2 (review), Galaxy S3 (review) en Galaxy S4 (review) te voorzien van een Android 4.4 update. Nu blijkt de fabrikant ook te kijken naar de mogelijkheid om de nieuwste Android-versie beschikbaar te maken voor de Galaxy S4 mini (review), Galaxy S3 mini (review), Galaxy S Advance (review), Galaxy Ace 3, Galaxy Core, Galaxy Fame, Galaxy Ace 2 en Galaxy Fresh.

Hoewel bovenstaande toestellen worden overwogen is het mogelijk dat een groot deel van deze toestellen niet de update zal krijgen. Hoewel Google met Android 4.4 heeft getracht om de software efficiënter en lichter te maken en dus geschikter voor midrange en low-end toestellen is het mogelijk dat de TouchWiz-interface roet in het eten gaat gooien. Dit komt dan vooral door de eisen die Samsung’s eigen interface stelt aan het werkgeheugen van het toestel.

We zullen moeten afwachten om te zien welke van bovenstaande toestellen daadwerkelijk de update naar Android 4.4 zullen gaan krijgen. Het zou in elk geval geen kwaad kunnen als Samsung de eigen interface gaat aanpassen om er zo voor te zorgen dat meer van bovenstaande toestellen de nieuwste versie van Android kunnen draaien. Als Samsung toch bezig is zouden we ook graag een design-update zien van de Touchwiz-interface.

Oudere toestellen zoals de eerste Galaxy Note en de Galaxy S2 zullen naar alle waarschijnlijkheid geen update meer krijgen naar de nieuwste versie van Android. Dit heeft te maken met de 18 maanden ondersteuning die fabrikanten bieden aan toestellen.