2min

Tags in dit artikel

Ruim 59 jaar na zijn dood heeft Alan Turing alsnog een koninklijk pardon ontvangen. Turing wordt beschouwd als de codebreker van de Enigma-codeermachine, die gedurende de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers werd gebruikt.

De Britse wiskundige Alan Turing speelde een grote rol in het breken van de code die door het Duitse Enigma-apparaat werd gehanteerd. Deze codeermachine werd gedurende de Tweede Wereldoorlog door Duitsland gebruikt om versleutelde berichten te versturen. Het kraken van deze code zou naar verluidt ervoor hebben gezorgd dat de duur van de Tweede Wereldoorlog met zo’n twee jaar is verkort. Turing wordt door zijn baanbrekend wiskundig werk gezien als één van de grondleggers van het moderne computertijdperk.

Turing, die werkzaam was bij het Britse GCHQ, werd in 1952 veroordeeld tot chemische castratie vanwege een destijds strafbare homoseksuele relatie. Door deze veroordeling verloor Turing tevens zijn bevoegdheden bij de Britse veiligheidsdienst. Dit resulteerde uiteindelijk in zelfmoord, in 1954. Sommige tongen stellen echter dat er sprake is van moord op Turing in opdracht van de GCHQ, omdat hij teveel geheime informatie zou bezitten. Anderen beweren dat zijn dood een noodlottig toeval was, veroorzaakt door Turing’s experimenten met het giftige Cyanide.


Sinds langere tijd werd er in het Verenigd Koninkrijk gelobbyd voor het eerherstel van Alan Turing. Uiteindelijk is besloten om de wiskundige postuum een koninklijk pardon te schenken. De Britse politicus Chris Grayling verklaarde: "Dr. Alan Turing verdient het om herinnerd en erkend te worden voor zijn grote inbreng in het beëindigen van de oorlog en zijn nalatenschap aan de wetenschap. Het pardon van de Koningin is een passend eerbetoon voor een uitzonderlijke man."