1 min

Tags in dit artikel

, ,

De online videodienst YouTube zal gedurende de CES volgende week een demonstratie geven van haar nieuwe codec die ondersteuning biedt voor het streamen van 4K-video’s. Deze VP9-codec zal door meerdere fabrikanten worden ondersteund.

Op de Consumer Electronics Show (CES) die tussen 7 en 10 januari in Las Vegas plaatsvindt zal Google naar verluidt een demonstratie geven van een 4K-videostream op YouTube. Deze video in Ultra HD-kwaliteit is gebaseerd op de nieuwste codec met de naamgeving VP9. Ontwikkelaar Google zal geen royalties voor het gebruik ervan vragen, waardoor deze nieuwste codec vrij gebruikt kan worden door andere partijen.

Deze door Google ontworpen VP9-codec is gebaseerd op de H.265-codec, welke aan de basis ligt voor de meeste 4K-toepassingen. Het grootste voordeel van de VP9-codec is dat deze relatief gezien weinig data slurpt. Zelfs wanneer de video niet in 4K, maar in HD-kwaliteit wordt gestreamd zou deze het dataverbruik halveren.

De VP9-codec zal in tegenstelling tot de vorige VP8-codec worden ondersteund door een waslijst aan fabrikanten en ontwikkelaars. Zo heeft Google partners gevonden in onder andere ARM, Broadcom, Intel, Samsung en Toshiba. YouTube-topman Francisco Varela: "Vanaf 2015 zul je iedere keer als je het bekende tandwieltje ziet draaien versteld staan."

Varela verwacht dat de hardware-ondersteuning eerst voor PC’s en mobiele apparaten zal verschijnen. De eerste televisies met dergelijke ondersteuning zullen naar verwachting in 2015 worden verscheept. Niet alleen YouTube, maar het gehele media-ecosysteem zal hiervan profiteren, aldus Varela.