1 min

Nooit eerder werden er gedurende één jaar zoveel smartphones verscheept als in 2013. Met wereldwijd circa een miljard verscheepte toestellen betekent dit een toename van 38,4 procent ten opzichte van een jaar geleden, dat meldt onderzoeksbureau IDC.

Aan de opmars van de smartphone lijkt voorlopig nog geen einde te komen. Het aantal verscheepte mobiele telefoons bestond in 2013 voor 55,1 procent uit smartphones. Gedurende 2012 bedroeg dit aandeel nog 41,7 procent. Het vierde kwartaal van 2013 werden er 284,4 miljoen smartphones verscheept. Dezelfde periode een jaar eerder waren dit nog 229 miljoen stuks.

In totaal werden er het afgelopen jaar 1,82 miljard mobiele telefoons verscheept, wat zo’n 4,8 procent meer is dan het jaar ervoor. Het aantal verscheepte smartphones is in twee jaar tijd verdubbeld. In 2011 bedroeg het aantal wereldwijd verscheepte smartphones namelijk nog 494,4 miljoen exemplaren.


Het Zuid-Koreaanse Samsung blijkt wat het aantal verscheepte smartphones betreft nog altijd de onbetwiste leider te zijn. Fabrikant Apple volgt met bijna de helft van zowel het aantal verscheepte smartphones als het marktaandeel.

Het Finse Nokia bleek met 251 miljoen stuks in 2013 op Samsung na het grootste aantal mobiele telefoons te hebben verscheept. Overigens was Nokia met een afname van een kwart wel de grootste daler in de lijst.