1 min

De meeste Belgen en Nederlanders zetten hun mobiele internetverbinding uit wanneer ze naar het buitenland gaan. Dat blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie. De reden voor het uitschakelen ligt voor de hand: Het voorkomt een hoge telefoonrekening.

Als Belgen en Nederlanders naar het buitenland gaan, sluit respectievelijk 11 en 10 procent een internationale databundel af. Een groter percentage zet zijn smartphone echter volledig uit, respectievelijk 21 en 15 procent. De optie om dataroaming uit te schakelen wordt door respectievelijk 24 en 43 procent benut. Op die manier kan de smartphone gebruikt worden zonder dat de internetverbinding wordt aangesproken.

Het kopen van een simkaart in het desbetreffende land is voor velen ook geen aantrekkelijke optie, dat gebeurt onder 9 procent van de Belgen en 6 procent van de Nederlanders.

Eurocommissaris Neelie Kroes heeft geschokt gereageerd op de resultaten. "We moeten roamingkosten afschaffen," zo meldt ze. Kroes maakt zich hier al lange tijd hard voor en ziet dit het liefst nog in 2014 gebeuren. Doordat de internetverbinding wordt uitgeschakeld lopen telecomproviders en ontwikkelaars geld mis.