1 min

Tags in dit artikel

,

Panasonic en Sony hebben gezamenlijk meer bekendgemaakt over een nieuw optisch formaat dat de bedrijven gezamenlijk ontwikkelen. Het project draagt nu de naam Archival Disc en moet robuuste optische opslag bieden.

De Archival Disc zal een opslagcapaciteit van 300GB krijgen, maar op termijn moet dit worden uitgebreid tot 500GB en later 1TB. Dit wordt bereikt door het gebruik van drie lagen waarop data kan worden weggeschreven. De schijven kunnen bovendien aan twee kanten worden beschreven.

De twee bedrijven richten met de Archival Disc voornamelijk op professioneel gebruik en beloven dat de data op verschillende platformen uitgelezen zal kunnen worden. De belofte van Panasonic en Sony is dat de Archival Disc bestand is tegen stof, variaties in temperatuur en hoge luchtvochtigheid. Daarmee moeten de schijven lange tijd kunnen overleven.

Hoe lang de Archival Discs hun data vast kunnen houden maken Panasonic en Sony echter niet bekend. Dit is opvallend, want het is zeker niet onbelangrijk voor een project waarbij opslag voor de lange termijn centraal staat. Wellicht hebben de twee bedrijven nog geen definitief beeld hiervan.

De eerste Archival Discs zullen medio 2015 op de markt komen.