1 min

Tags in dit artikel

Zanger Neil Young kondigde eerder deze week op het South by Southwest-fesitval een eigen muziekspeler aan. De PonoPlayer, zoals het product heet, moet muziek veel gedetailleerder weergeven dan we gewend zijn van MP3’s en CD’s. Een Kickstarter-project waar mensen dat product kunnen steunen kent veel succes.

Het woord Pono staat voor juist in de taal Maori. De PonoPlayer moet digitale muziek in hoge kwaliteit kunnen weergeven. Met de PonoPlayer zegt Young de muziekwereld te willen redden. Met die belofte kreeg Young’s project onder andere de steun van Dave Grohl, Eddie Vedder, Jack White, Elton John, Norah Jones en Bruce Springsteen.

Muziekbestanden die op de PonoPlayer worden geplaatst, bevatten gemiddeld 30 maal zoveel gegevens over de muziek. Muziek die bijvoorbeeld uit de iTunes Store wordt gedownload, heeft een bitsnelheid van 256 kbps, terwijl de PonoPlayer kan omgaan met bestanden van 1411 tot 9216 kbps.

Het Kickstarter-project leverde op het moment van schrijven al meer dan een miljoen dollar op. Daarmee is het originele doel van 800.000 dollar al behaald, terwijl er nog 34 dagen over zijn. De beloningen voor donateurs lopen uiteen van een shirt, een gesigneerde poster en een Limited Edition-versie van de PonoPlayer. Als klapper op de vuurpijl kunnen mensen voor 5.000 dollar een diner met Neil Young afkopen.