1 min

Facebook heeft besloten om in de nabije toekomst de Messenger-functie uit de standaard-app van het sociale netwerk te verwijderen. Om te chatten is de aparte Messenger-app binnenkort een vereiste.

Verschillende gebruikers melden de vertoning van een notificatie waarin wordt aangegeven dat de chatfunctie van de Facebook-app zal worden uitgeschakeld. Om nog te kunnen chatten is de Messenger-app een vereiste. Wel zal het Messenger-icoon in de Facebook-app behouden blijven, zodat eenvoudig gewisseld kan worden naar de Messenger-app.

Een woordvoerder van Facebook heeft aangegeven dat deze melding niet bedoeld is als test, maar dat dit in de nabije toekomst voor alle gebruikers zal gebeuren.

Er zijn wel enkele uitzonderingen, zo hoeven Android-toestellen met lage specificaties niet de aparte app te downloaden, ook Windows Phone- en tablet-gebruikers blijven hun berichten in de Facebook-app ontvangen. De afzonderlijke applicatie Paper (review) blijft de chatfunctie vooralsnog ook behouden.

Het loskoppelen van Messenger brengt zowel voor- als nadelen met zich mee. Zo zullen gebruikers een extra app moeten installeren en een plaatsje geven op hun startscherm. Voordelig is dat Facebook eenvoudiger de mogelijkheid krijgt om meer functies toe te voegen aan Messenger. Ook wordt de Facebook-app kleiner en sneller omdat er code verwijderd kan worden.

Facebook Messenger is gratis te downloaden vanuit de App Store en Google Play.