1 min

Tags in dit artikel

, ,

Google’s Project Ara zal begin 2015 op de markt komen, als het aan de zoekgigant zelf ligt. Het gaat om een versie met een grijze behuizing, zo maakte projectleider Paul Eremenko bekend tijdens een bijeenkomst over Project Ara.

De eerste modulaire smartphone van Google zal in januari 2015 op de markt komen en een prijs rond de 50 dollar krijgen. Met een modulaire telefoon krijgen gebruikers de mogelijkheid om onderdelen zoals een camera of werkgeheugen toe te voegen of te wijzigen.

Eremenko geeft aan dat Google expres voor een "saaie grijze" uitvoering kiest, omdat de eigenaar het toestel zelf moet aanpassen. Gebruikers krijgen de mogelijkheid om zelf onderdelen te ontwerpen en uit een 3D-printer te laten rollen. Google ging daarvoor een samenwerking aan met 3D Systems, dat het afdrukken voor de rekening zal nemen.

Het chassis van Project Ara-smartphones zal naar verwachting vijf tot zes jaar mee kunnen gaan, meldt Eremenko. Het idee is dan ook dat de consument niet steeds een nieuwe smartphone hoeft te kopen, maar indien nodig een upgrade aan het huidige toestel kan geven.

De Project Ara-smartphones worden uitgerust met Android, maar momenteel ondersteunt het besturingssysteem nog geen modulaire onderdelen. Die ondersteuning zal dus nog voor januari 2015 ontwikkeld, getest en geïmplementeerd moeten worden.

Google heeft nog minstens twee andere conferenties over Project Ara in de planning, de eerste in juli, de tweede in september.