2min

In verschillende webshops zijn twee nieuwe Chromebooks van Asus opgedoken. Het gaat om de Asus Chromebook C200MA met een 11,6 inch-scherm en de Asus Chromebook C300MA met een 13,3 inch-scherm. Het lijkt erop dat Asus zich ook gaat mengen op de markt voor Chromebooks, vooralsnog had het bedrijf alleen een Chromebox uitgebracht.

Asus heeft tot op heden nog geen Chromebooks uitgebracht, alleen een Chromebox, een klein kastje waaraan een beeldscherm, muis en toetsenbord kan worden aangesloten. Nu zijn er twee verschillende Chromebooks in verschillende webshops over de hele wereld opgedoken. Het gaat om webshops in de Verenigde Staten, Italië en Australië, het lijkt er dus op dat Asus de Chromebooks wereldwijd beschikbaar gaat maken.

Asus Chromebook C200MA

Het eerste model dat is opgedoken is de Asus Chromebook C200MA, dit model beschikt over een 11,6 inch-scherm met schermresolutie van 1366 x 768 pixels. Aan de binnenkant is een Intel Celeron N2830 te vinden, dit is een dual-core processor met een kloksnelheid van 2,16 GHz. Deze processor is gebaseerd op de mobiele BayTrail-chips van Intel en niet op de krachtige Haswell-chips die normaal gesproken worden gebruikt in desktops en laptops. Waarschijnlijk kiest Asus hiermee voor een langere accuduur in plaats van prestaties, al kunnen we dit nog niet met zekerheid zeggen: We hebben deze chip nog niet kunnen testen.

Verder is de Chromebook voorzien van 2GB aan werkgeheugen en 16GB opslagcapaciteit. De Chromebook beschikt ook over WiFi en Bluetooth 4.0. De prijs ligt op dit moment op 269 dollar bij de Amerikaanse shops, ze verwachten dit model in mei te kunnen leveren.

Asus Chromebook C300MA

De Asus Chromebook C300MA is een iets groter model en heeft een scherm van 13,3 inch. De schermresolutie is echter ongewijzigd gebleven op 1366 x 768 pixels. Ook de processor is identiek aan het 11,6 inch-model, wel krijgt dit model 4GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit.

Zowel het werkgeheugen als de opslagcapaciteit zijn dus verdubbeld ten opzichte van het kleinere model. Opvallend is de hoeveelheid werkgeheugen, het is de eerste Chromebook die zoveel werkgeheugen zal krijgen. Verder is op dit model ook WiFi en Bluetooth 4.0 aanwezig. De prijs van dit model ligt op 319 dollar, de laptop zal deze maand nog beschikbaar moeten komen in de eerste landen. Waarschijnlijk gaat het om de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Prijzen en beschikbaarheid

Asus heeft tot op heden de komst van de Chromebooks nog niet bevestigd. Daarom valt er nog niets concreets te zeggen over de beschikbaarheid en prijzen in de Benelux. Aangezien beide modellen waarschijnlijk in de komende weken beschikbaar gaan komen zal er ongetwijfeld ook meer bekend worden over de beschikbaarheid hier.

Lees ook: Review van HP Chromebook 14 en Toshiba Chromebook.