2min

Het wordt telecomproviders vanaf 1 juli verboden om bepaalde apparaten zoals tablets te voorzien van een mobiel telefoonnummer. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) maakte dit vandaag bekend.

Een wet rondom deze beperking zat er al lange tijd aan te komen, maar werd verschillende keren uitgesteld. Op 1 juli 2014 zal de nieuwe wet echter echt ingaan, stelt ACM. Apparaten die niet in staat zijn om sms-berichten te ontvangen mogen vanaf die dag niet meer worden voorzien van een 06-nummer.

Tot de maatregel is besloten omdat er een schaarste aan 06-nummers dreigt. Momenteel is zo’n 90 procent van de beschikbare telefoonnummers vergeven. Hiermee hoopt ACM te voorkomen dat er op termijn een andere prefix gebruikt moet worden, of dat nummers langer kunnen worden.

Ook kunnen providers voortaan nieuwe nummers aanvragen in blokken van 10.000 stuks, dat was voorheen alleen mogelijk in blokken van 100.000. Er zijn in totaal zo’n 60 miljoen 06-nummers beschikbaar voor providers, waarvan nu dus een groot deel is vergeven. Als de limiet is bereikt, zijn er nog 20 miljoen stuks achter de hand.

Bij bestaande gebruikers die al een 06-nummer hebben voor een apparaat dat niet aan de voorwaarde voldoet verandert er niks. Hun nummer blijft gewoon behouden. Tevens is het voor de consument mogelijk om zelf een losse simkaart aan te schaffen om zo alsnog een 06-nummer aan een ‘verboden’ apparaat te hangen.

Verschillende typen apparaten kunnen voorzien van een simkaart om toegang te krijgen tot mobiele netwerken. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan tablets en laptops. In het vervolg krijgen de apparaten die niet aan het sms-criterium voldoen een nummer dat begint met 097.