2min

Samsung heeft volgens bronnen vanuit de Koreaanse productieketen het aantal bestelde modellen van de Galaxy S5 aanzienlijk verlaagd in afwachting van de iPhone 6. Het Zuid-Koreaanse merk zou kampen met tegenvallende verkoopcijfers omdat veel consumenten hun aankoop uitstellen totdat Apple de nieuwe iPhone uit de doeken heeft gedaan.

De iPhone 6 zal hoogstwaarschijnlijk worden uitgerust met een groter scherm. Veel consumenten die voorheen over een iPhone beschikten zouden op Android zijn overgestapt omdat ze dan over een groter scherm konden beschikken. Nu Apple zelf ook de schermgrootte gaat verhogen zou een deel van die mensen weer terug willen gaan naar Apple’s kamp.

Dat levert Android-fabrikanten vanzelfsprekend lagere verkopen op. Bij Samsung, de partij met doorgaans de hoogste verkoop van Android-toestellen, zou die klap het grootst zijn. De Zuid-Koreaanse fabrikant moet volgens de bronnen de productie voor het derde kwartaal van 2014 met meer dan een kwart terugdraaien, vanwege de iPhone 6.

Wij veronderstellen dat naast de hoge verwachtingen rondom de iPhone 6 zou ook de hevige concurrentie problemen op kunnen leveren voor Samsung. Huawei, HTC en Sony hebben met respectievelijk de Ascend P7 (review), One M8 (review) en Xperia Z2 (review) immers ook prima high-end toestellen in het assortiment. Binnenkort komt bovendien ook de LG G3 (hands-on) in de winkelschappen te liggen.

In het tweede kwartaal worden er volgens de plannen 21 miljoen exemplaren van de Galaxy S5 (review) gemaakt, in het derde kwartaal zijn dat er nog 15 miljoen. De productie van de Galaxy S4 (review) wordt eveneens op een lager pitje gezet: van 6 naar 5 miljoen stuks.

Het is moeilijk vast te stellen of de geruchten waar zijn, fabrikanten laten zelf zelden iets los over verkoopcijfers. De Galaxy S5 wist wel het verkooprecord van de Galaxy S4 te verbreken, maar over het verdere verloop van de verkopen liet Samsung niets los.