1 min

Reuters meldt vandaag dat Apple opnieuw heeft gekozen voor Samsung als voornaamste chipleverancier, daarmee zou Apple zichzelf opnieuw afhankelijk van het Zuid-Koreaanse bedrijf maken. Dat zal ongetwijfeld geen makkelijke beslissing zijn geweest, maar het heeft ongetwijfeld te maken met de kwaliteit die Samsung kan bieden tegen een aantrekkelijke prijs.

Apple is overigens niet de enige partij die gebruikmaakt van Samsung om chips te laten produceren. Ook Qualcomm wil volgend jaar een groot deel van de chips door Samsung laten maken. Daarmee lijkt Samsung zich verzekerd te hebben van flink wat extra omzet.

Waarschijnlijk heeft de samenwerking die Samsung heeft opgezet met Global Foundries ook te maken met het binnenhalen van deze extra bestellingen. Samsung en Global Foundries gaan voor de 14nm-chips de productie gelijktrekken. Hierdoor kunnen identieke chips worden gemaakt in fabrieken van Samsung en Global Foundries.

De totale productiecapaciteit die Samsung daarmee tot zijn beschikking heeft is ook veel groter en daardoor kan het bestellingen van zowel Apple als Qualcomm aannemen en ook nog productie draaien voor de eigen chips. Dat was in het verleden een heel stuk lastiger.

TSMC lijkt hierbij het kind van de rekening, het raakt waarschijnlijk zowel Apple als Qualcomm kwijt als klant, of in elk geval een groot deel van de bestellingen. Het aandeel van TSMC ging met minus 6,85% ook flink onderuit na de berichtgeving van Reuters.