1 min

Tags in dit artikel

, ,

Mexicaanse onderzoekers van Sisoft Company zijn erin geslaagd om audio, video en data te verzenden via LED-lampen. De vondst mondt wat de onderzoekers betreft uit in een nieuwe netwerkstandaard genaamd LiFi, ofwel Light Fidelity.

Iedereen kent WiFi, wat staat voor Wireless Fidelity. Via deze methode wordt data verzonden via radiogolven. Met LiFi wordt daarentegen gebruikgemaakt van LED-lampen die gelijktijdig meerdere apparaten van gegevens kunnen voorzien met een snelheid van maximaal 10 gigabyte per seconde.

Door de LED-lampen zeer snel te laten knipperen kan data van het ene naar het andere punt worden verzonden. Dit knipperen gebeurt op zo’n snel tempo dat het menselijk ook dit niet kan waarnemen. Een groot voordeel hiervan is dat er geen radiatie ontstaat. De invloed van WiFi-signalen op het menselijk lichaam worden door gezondheidsonderzoekers nog altijd betwist.

Volgens de onderzoekers is het ook onmogelijk om het signaal te hacken, omdat het via lichtgolven wordt verzonden. Of dat werkelijk zo is moeten we afwachten, het lijkt redelijk eenvoudig om bijvoorbeeld ongemerkt een ontvanger in een ruimte te plaatsen en het verkeer af te luisteren.