2min

Microsoft werkt alweer aan een kleine update voor Windows Phone 8.1, de zogenaamde GDR1 update. Het verschil tussen deze update en Windows Phone 8.1 is overigens niet heel groot. Het is vooral een bredere ondersteuning van hardware en functies, maar er is straks wel een nabijheidssensor vereist.

De eerste update voor Windows Phone 8.1 is alweer in ontwikkeling en de nieuwe systeemeisen zouden al op de Microsoft website voor de Windows Phone-partners. Naast alle systeemeisen waar een nieuw toestel aan moet voldoen staan er ook nieuwe mogelijkheden beschreven.

Zo zal Windows Phone 8.1 na de update ondersteuning bieden voor mappen, zodat je tegels (apps) in mappen kan plaatsen. Hiermee wordt het mogelijk je apps nog handiger te organiseren op je smartphone. Daarnaast biedt Windows Phone straks ondersteuning voor interactieve covers. HTC, LG en Samsung hebben al van dit soort covers op de markt gebracht, waarbij het toestel reageert als je de cover open of dicht doet, of wanneer je over de cover heen beweegt, zoals bij de Dot View Case van HTC, zie review HTC One M8.

Verder voegt Microsoft de ondersteuning voor extra schermresoluties toe, de zogenaamde qHD-resolutie van 960 x 540 pixels en de schermresolutie 1280 x 800 pixels. De maximale resolutie is nog steeds 1920 x 1080 pixels, een hogere resolutie wordt nog niet ondersteund. Verder wordt de Snapdragon MSM8974Pro straks ook ondersteund, dit is een Snapdragon 800 met een hogere kloksnelheid. Helaas ontbreekt de ondersteuning voor de Snapdragon 801, 805 en 810-modellen, hopelijk voegt Microsoft die alsnog snel toe. Verder zouden toestellen mogen beschikken over een scherm van maximaal 7 inch. Op het gebied van 4G voert Microsoft ook een verbetering door, Windows Phone zou ondersteuning krijgen voor Voice over LTE (VoLTE), hiermee kan gebeld worden via het 4G-netwerk in plaats van het GSM-netwerk.

Opvallend is dat vanaf deze update een nabijheidssensor verplicht is in het toestel, dat was voorheen geen verplichting, de Lumia 530 en 630 beschikken hier ook niet over.

De ontwikkeling van Windows Phone 8.1 is enkele maanden geleden afgerond en is voor de meeste Windows Phone 8-toestellen inmiddels beschikbaar. De eerste update verschijnt dus al redelijk snel. Wel blijft Microsoft nog een beetje achter als het aan komt op de ondersteuning van nieuwe hardware, alle topmodellen van de Android-fabrikanten beschikken op dit moment over een Snapdragon 801-chip, deze chip wordt momenteel nog niet ondersteund door Windows Phone. Microsoft zou er goed aan doen om de ondersteuning van chips sneller toe te voegen.