2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

5,2 miljoen Nederlanders betalen voor Video on Demand-diensten, zo melden GfK en Stichting Video on Demand. Daarbij wordt het vaakst de televisie gebruikt als middel om de content te nuttigen.

In het kielzog van het nieuws dat de illegale dienst Popcorn Time in Nederland steeds populairder wordt blijkt echter dat het niet één en al kommer en kwel is in de filmsector. Er zijn namelijk ook voldoende mensen die bereid zijn te betalen voor hun content, al is er ongetwijfeld een deel overlap.

Betalen per film geniet voorkeur

De meeste Nederlanders die betalen voor Video on Demand (78%) zijn volgens de marktmonitor nog niet toe aan een vast abonnement, maar betalen per bekeken film of serie. Over de gehele bevolking gezien maakt ongeveer een derde van de mensen gebruik van Video on Demand-diensten.

Uitschieters in de cijfers zijn er ook. Bij de groep van 18 tot 35 jaar oud ligt het percentage dat Video on Demand-diensten gebruikt met 45 procent aanzienlijk hoger. Ook de opleiding van de mensen doet ertoe met 21, 31 en 38 procent voor respectievelijk laag, gemiddeld en hoog opgeleiden.

Tablet en smartphone in opkomst

Voor het streamen van video’s wordt door 74 procent van de mensen de televisie gebruikt, maar de tablet en smartphone zijn wel in opkomst en worden door respectievelijk 20 en 13 procent van de ondervraagden gebruikt. Per maand worden gemiddeld twee films en drie afleveringen van een serie geconsumeerd.

Uit het aanbod zijn de films die net uit de bioscoop afkomstig zijn het meest in trek, daar zitten ook drie films van eigen bodem bij. De toptien is als volgt:

  1. Frozen
  2. Mannenharten
  3. Gravity
  4. Soof
  5. Escape Plan
  6. We’re the Millers
  7. Bro’s before Ho’s
  8. Turbo
  9. The Hobbit: The Desolation of Smaug
  10. Dispicable Me 2