2min

Tags in dit artikel

, ,

Vannacht heeft Microsoft de Microsoft Band gepresenteerd. Het is niet de eerste wearable van de softwaregigant, maar we zien dit gezien de strategie wel als de eerste serieuze poging. Microsoft richt zich met de wearable grotendeels op gezondheid en als unieke eigenschap kan de Microsoft Band overweg met verschillende mobiele platforms. In de Verenigde Staten moet het product voor 199 dollar over de toonbank gaan.

Hoewel er de afgelopen tijd al veel soortgelijke producten op de markt zijn gekomen, ziet Microsoft vrijwel overal één tekortkoming: de producten werken vaak niet samen met verschillende platformen. Bij de Microsoft Band maakt het niet uit of je een Android, iPhone of Windows Phone hebt, in alle gevallen is er compatibiliteit. Als de wearable met een Windows Phone is gekoppeld, kan ook gebruik worden gemaakt van spraakassistent Cortana. Hoever de samenwerking met Android en iOS gaat, is nog onduidelijk.

Met de Microsoft Band wil Microsoft de gebruiker gezonder en productiever maken. Voor het vastleggen van aspecten rondom gezondheid zijn er sensoren voor het meten van het aantal gezette stappen, de afgelegde afstand en de hartslag. Alle data wordt verzameld in Microsoft Health, een dienst die vanaf verschillende platformen te benaderen is.

Ook is de Microsoft Band in staat om zaken als sms-berichten, tweets en e-mails te tonen. De interface is gebaseerd op tegels die informatie tonen, zoals we ook in Windows en Windows Phone zien. Microsoft richt zich overigens bewust op "de tweede pols", het is niet de bedoeling om het horloge te verdrijven. De Microsoft Band is een toevoeging, geen vervanger.

Eigenlijk is de Microsoft Band bedoeld als Google’s Nexus-productreeks: aan fabrikanten laten zien hoe het moet. Fabrikanten kunnen zelfs een licentie afnemen om Microsoft’s module met tien sensoren te gebruiken voor eigen producten. Het betreft een onder andere een GPS, gyroscoop, hartslagmeter, lichtsensor, uv-lichtsensor en thermometer. Volgens Microsoft gaat de accu twee dagen mee. De wearable is tot op zekere hoogte waterdicht, maar er kan niet mee gezwommen worden.

Microsoft’s gezondheidsplatform moet bovendien kunnen samenwerken met accessoires van andere fabrikanten en je hebt de Microsoft Band dus ook niet per se nodig om met de dienst aan de slag te gaan. Zo kan de iOS-app ook overweg met Apple’s M7- en M8-coprocessor die je in de nieuwere iPhones terugvindt.

Beschikbaarheid

Microsoft heeft de Microsoft Band vooralsnog alleen voor de Verenigde Staten aangekondigd. De wearable kost daar 199 dollar en is in drie maten te krijgen.