1 min

Er is mogelijk een gigantische terugroepactie op komst. de128GB-versie van Apple’s iPhone 6 Plus kampt mogelijk met een probleem dat niet met een software-update is op te lossen.

Apple maakt voor de iPhone 6 Plus (review) gebruik van TLC-flashgeheugen. Indien gebruikers honderden apps op hun toestel plaatsen, zouden ze te maken krijgen met willekeurige crashes en herstarts. Dit probleem zou veroorzaakt worden door het TLC-geheugen of de geheugencontroller en is mogelijk niet middels een update op te lossen. Samsung kampt met de 840- en 840 EVO-SSD’s met hetzelfde probleem en lijkt dit ook niet met een update te kunnen gladstrijken.

Bij TLC-flashgeheugen worden drie bits per cel opgeslagen, waardoor het geheugen respectievelijk drie- en tweemaal efficiënter is dan SLC- en MLC-geheugen. TLC is wel trager bij het lezen en schrijven van data. Apple heeft deze chips in de iPhone 6 Plus gebruikt, maar loopt voor zover bekend alleen bij de 128GB-versie tegen problemen aan.

Volgens Business Korea kan het probleem leiden tot een gigantische terugroepactie. Het is onduidelijk hoeveel iPhone 6 Plus-modellen Apple heeft verkocht, laat staan hoeveel daarvan beschikken over 128GB opslagruimte. Dat het om vele exemplaren gaat, staat echter als een paal boven water.