2min

Vorige week heeft Microsoft een evenement gehouden op de campus in Redmond en daar sprak onder meer Satya Nadella, de CEO van het bedrijf. Aangezien Microsoft wereldwijd actief is met veel verschillende producten, was een van de vragen welke producten nou eigenlijk het belangrijkste zijn en waar de focus op ligt. Dat blijken drie producten te zijn.

Op de vraag wat de huidige strategie en focus van Microsoft is, had Nadella een duidelijk antwoord: "Microsoft heeft eigenlijk drie producten: Windows, Office 365 en Azure, dat is het, de rest zijn features of onderdelen. Ons businessmodel is zowel qua gebruik als omzet gericht op deze drie producten, daar ligt de focus."

Voor sommige mensen zal dit antwoord enigszins als een verrassing komen, maar eigenlijk ligt het ook voor de hand. Alles wat Microsoft doet is namelijk te herleiden naar deze drie producten. Windows is het hoofdplatform waarop alles draait, zowel voor consumenten als zakelijke gebruikers, maar ook op verschillende formfactors, zoals: desktops, laptops, tablets, mobiele telefoons en zelfs de Xbox-consoles.

Office 365 staat geheel in het teken van productiviteit en bestaat uit de standaard Office-producten. De service wordt langzaam steeds verder uitgebreid met zaken als OneDrive, OneNote, Sharepoint, Skype en Yammer. Daar zal het in de toekomst ongetwijfeld niet bij blijven.

Tot slot is er Azure, het cloudplatform van Microsoft waarop uiteindelijk alle online diensten van het bedrijf draaien, waaronder ook Office 365. Daarnaast kunnen bedrijven hun serveromgevingen migreren naar Azure.

Alle andere producten zijn zoals Nadella zegt features, enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld de Surface-tablets. De Surface Pro 3 (review) is volgens Microsoft de beste Windows-tablet op de markt. Deze tablet is daarnaast ook eenvoudig te gebruiken als laptop met behulp van een toetsenbord-cover. Daarnaast zijn er natuurlijk ook nog de smarthpones van het voormalige Nokia, deze bieden de beste Windows-ervaring op een smartphone.

Een vreemde eend in de bijt is de Xbox, maar ook dat is een feature, van Windows in dit geval. Game-ontwikkelaars die games ontwikkelen voor de Xbox, kunnen deze namelijk ook eenvoudig uitbrengen op de PC. Microsoft heeft om van Windows 8 en straks Windows 10 een succes te maken de hulp nodig van externe ontwikkelaars en games zijn daar een heel groot onderdeel van. Door te investeren in de game-industrie zal het Windows-platform uiteindelijk groeien.

Ook zoekmachine Bing werkt op alle producten van Microsoft en is dan ook een essentiële feature, die ondanks eerdere geruchten niet verkocht wordt.