1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Apple heeft een nieuw patent toegewezen gekregen, waarin wordt beschreven hoe een smartphone zijn trilmotor kan inzetten om bij een val op de minst ongunstige manier terecht te komen. Zo kan bijvoorbeeld het scherm worden gered.

Door de trilmotor van een iPhone in te schakelen wanneer een val wordt gedetecteerd, is het mogelijk om de positie ten opzichte van de grond te wijzigen. Daardoor zou een iPhone ervoor kunnen zorgen dat de val op de minst ongunstige manier zal plaatsvinden en het scherm bijvoorbeeld heel blijft.

Bij de val worden verschillende sensoren razendsnel geraadpleegd. Hierbij kan je denken aan de accelerometer, barometer en gyroscoop. Dankzij deze sensoren kan de iPhone besluiten hoe lang en hard de trilling moet zijn om de positie van het toestel aan te passen. In een geavanceerde versie worden ook ultrasone sensoren gebruikt om de afstand tot de grond te meten.

Een aanvulling op het patent omschrijft hoe een accu uit de constructie kan worden afgeschoten, waardoor de val minder hard wordt. Dit concept lijkt voor een iPhone echter minder reëel omdat de accu tot op heden altijd in de behuizing vast zit.

Zoals altijd bij patenten het geval is, moeten we nog maar afwachten of de technologie ook werkelijk wordt toegepast in een werkelijk product.