2min

Tags in dit artikel

Uit een studie van Harvard Medical School is gebleken dat het gebruik van een tablet of e-reader voor het slapen de nachtrust niet bepaald positief beïnvloedt. De vermoedens en kleinere studies wezen hier al langer op, nu is er nieuw bewijs vanuit een gedegen onderzoek.

Als je goed wilt slapen, kan je apparaten met een verlicht scherm beter met rust laten in de late uurtjes, zo blijkt uit onderzoek van Harvard. Voor het onderzoek is het slaapgedrag van twaalf vrijwilligers gedurende een periode van twee weken onderzocht. Elk individu las een boek voor hun bedtijd, maar de eerste helft van het onderzoek betrof het een papieren boek, de tweede helft ging het om een ebook op een iPad.

Wanneer de vrijwilligers gebruik maakten van een verlicht scherm, duurde het gemiddeld 10 minuten langer om in slaap te komen. Daardoor werd ook de REM-slaap pas 10 minuten later bereikt. Uit bloedmonsters bleek echter dat de waarden van het slaaphormoon melatonine veel lager waren, waardoor het circadiaanritme (het dagelijkse biologische ritme) anderhalf uur vertraging oploopt.

Het probleem zit volgens professor Charles Czeisler in de hoeveelheid licht die direct in de ogen van de vrijwilligers schijnt. Bij een tablet is die waarde veel hoger dan bij een papieren boek, dat licht naar allerlei kanten reflecteert. Czeisler benadrukt dat het verlies van slaap kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen zoals obesitas, diabetes, hart- en vaatziektes en kanker.

Hoewel het onderzoek zich richt op tablets, zal het gebruik van een smartphone ongetwijfeld net zo goed negatieve gevolgen hebben.