Vandaag hebben verschillende internationale media een review gepubliceerd van de eerste Apple Watch. De algemene conclusie is dat de Apple Watch een mooie smartwatch is, waarschijnlijk de beste smartwatch tot op heden, maar er is ook nog een hoop werk aan de winkel. Ook Apple weet de reviewers niet te overtuigen dat een smartwatch echt een grote meerwaarde is.

De eerste reviews van de Apple Watch zijn vandaag gepubliceerd door verschillende internationale media en de meeste reviewers komen tot de conclusie dat Apple goed werk heeft geleverd voor een eerste smartwatch, maar tegelijk is niemand echt laaiend enthousiast. Zo raden veel internationale media aan om nog even te wachten op de tweede of derde generatie Apple Watch en als je toch besluit een Apple Watch te kopen, ga dan voor het goedkoopste model.

De reden hiervoor is dat ook Apple er niet in slaagt om een echt grote meerwaarde te bieden met de smartwatch. De Apple Watch kan net als veel andere wearables een hele hoop kleine extra dingen, maar het is niet ergens heel goed in. Ook lezen we bij TheVerge dat de Apple Watch nog zeker niet vloeiend werkt en verschillende schermen nog weleens lag vertonen. Mogelijk weet Apple dit met wat software-updates nog te verbeteren.

De afgelopen maanden waren er vooral zorgen over de accuduur van de Apple Watch, maar nu blijkt dat dat eigenlijk geen probleem is. De accu gaat één dag mee en daar houdt het mee op. Bij ReCode wist de Apple Watch het langer vol te houden dan de iPhone zelf, dat lijkt mij een goede zaak.

De toegevoegde waarde van een smartwatch is nog steeds niet helemaal duidelijk, op dit moment is het eigenlijk alleen een product voor Apple-fans en techfanaten. Hoewel de Apple Watch er mooi uit ziet is het zeker geen modieus product, het blijft een beetje techie en dat gaat niet samen.

Wel lezen we dat de bediening van de Apple Watch erg goed in elkaar zit en dat de meeste reviewers de knop aan de zijkant maar heel weinig gebruiken. Het touchscreen dat voorzien is van ForceTouch, waardoor de Apple Watch weet hoe hard je drukt biedt eigenlijk de beste bedieningsmogelijkheden. Wel zal elke gebruiker enkele dagen nodig hebben om te wennen aan de Apple Watch en de manier waarop je het horloge moet bedienen. Naast het touchscreen lezen we dat Siri bij veel gebruikers ook een grote rol speelt, iets wat in Nederland binnenkort ook mogelijk zal worden.

Wat betreft de apps lezen we dat Apple’s eigen apps heel goed samenwerken met de Apple Watch, maar dat de apps van derden helaas nog lang niet zo vlekkeloos werken en er nog het nodige werk aan de winkel is. De apps draaien overigens allemaal op de gekoppelde iPhone, maar kunnen ook notificaties en informatie tonen op de Apple Watch. Er zijn ook geen specifieke Apple Watch-apps, maar bestaande iPhone apps kunnen worden uitgerust met ondersteuning voor een gekoppelde Apple Watch. Dat is eigenlijk precies hetzelfde zoals Android Wear werkt. Daarin is geen verschil.

Veel reviews beschrijven de Apple Watch als de beste smartwatch van dit moment, maar de Apple Watch is ook meteen een van de duurste smartwatches. Wat ook echt als een minpunt wordt gezien. Verder lezen we dat de Moto 360 (review) een goede tweede is. De komende maanden gaan veel Android-fabrikanten ongetwijfeld met een antwoord komen op de Apple Watch.

Apple gaat de Apple Watch in verschillende landen beschikbaar maken maar vooralsnog niet in Nederland en België. Daardoor kunnen we we voorlopig nog niet ons eigen oordeel vellen maar moeten we het doen met het oordeel van onze internationale collega’s.