2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Mediatek heeft een nieuwe chip aangekondigd voor midrange en high-end smartphones en tablets. De nieuwe chip komt uit de Helio X20-serie en kent een big.Little architectuur van drie lagen in plaats van twee. De chip kent twee quad-core lagen en tot slot nog een dual-core laag.

De nieuwe chip krijgt de naam MT6797 en beschikt over maar liefst 10 rekenkernen, voor iedereen die dacht dat we met de octe-core (8 rekenkernen) voorlopig wel de max hadden bereikt, think again. Hoewel de chip gebruik maakt van ARM-kernen heeft MediaTek een groot deel van de chip zelf ontworpen, ARM heeft nog geen ontwerp liggen voor een chip met drie lagen.

De eerste laag bestaat uit vier minder krachtige en energiezuinige Cortex-A53 rekenkernen die gaan draaien op een kloksnelheid van 1,4 GHz. Daarbovenop komt een tweede laag met vier Cortex A53 rekenkernen, ditmaal met een kloksnelheid van 2,0 GHz. Tot slot volgt er nog een derde laag met twee krachtige Cortex A72-rekenkernen die werken op een snelheid van 2,5 GHz.

Volgens MediaTek is het big.Little zeker niet slecht, maar is het niet toereikend genoeg voor de toepassingen van vandaag de dag. Zeker niet om in te spelen op de vraag naar een nog betere accuduur. Deze nieuwe chip zou een stuk efficiënter zijn.


Behalve 10 rekenkernen voor de processor is er uiteraard ook nog een grafische chip nodig, hiervoor gebruikt MediaTek een model uit de Mali T800-serie, de grote vraag is op dit moment alleen nog even welke precies. Hoewel we deze chip beschrijven als een chip met 10 rekenkernen zit er stiekem ook nog een elfde kern in, een Cortex M4 om precies te zijn. Deze chip neemt enkele taken voor zijn rekening op een zeer energiezuinige manier denk hierbij aan sensordata, maar ook audio en spraak.

De eerste MT6797-chips komen pas in de tweede helft van dit jaar beschikbaar voor de fabrikanten. De eerste smartphones en tablets met deze chips verschijnen waarschijnlijk pas in 2016.