Op het Massachusetts Institute of Technology (MIT) zijn ze een 3D-printer aan het ontwikkelen die glas kan printen. Het printen van glas is alles behalve makkelijk, het glas moet vloeibaar geprint worden en dat vereist een temperatuur tussen de 480 en 515 graden. De resultaten van de 3D-printer zijn echter prachtig en uniek.

Door glas te 3D-printen kunnen creaties worden gemaakt die tot op heden onmogelijk waren, creaties waar de gemiddelde glasblazer hoofdpijn van krijgt zijn nu mogelijk. Zo worden er creaties gemaakt die geen kern meer hebben, de meest creatieve glazen creaties van glasblazers hebben altijd een centrale kern waar andere objecten aan zijn vast gesmolten. Met een 3D-printer is dat niet nodig, maar hiervoor moest wel een zeer geavanceerde printer worden ontwikkeld.

De 3D-printer beschikt over een keramische printkop en print glas tussen de 480 en 515 graden celcius. De warmte wordt op dit moment nog met de hand geregeld omdat het glas optimaal moet worden gekoeld om voldoende stevigheid te hebben voor de volgende laag. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de 3D-printer helemaal zelfstandig kan werken.

De video die het MIT heeft gemaakt is in elk geval al zeer indrukwekkend en de creaties zijn prachtig.

Op het einde van de video wordt ook getoond wat voor lichteffecten kunnen worden gemaakt door een lamp in open glazen constructies te hangen.