1 min

Apple heeft in een verklaring aan Ars Technica laten weten dat er vrijwel geen verschil zit in accuduur tussen de verschillende A9-chips die in de nieuwe iPhones gebruikt worden. Eind september werd duidelijk dat de A9-chip door twee verschillende bedrijven wordt geproduceerd met ook twee verschillende afmetingen en productieprocessen.

Eind vorige maand werd duidelijk dat er twee versies bestaan van de Apple A9-chip. Apple heeft namelijk voor twee leveranciers gekozen die er allebei een ander productieproces op nahouden. Zo produceert Samsung de Apple A9-chip op een productieprocedé van 14 nanometer, terwijl TSMC dezelfde chip bakt op een 16nm productieprocedé. Over het algemeen is de vuistregel dat hoe kleiner het procedé des te koeler en energiezuiniger de chip is.

Apple laat aan Ars Technica weten dat het verschil in accuduur maximaal 2 a 3 procent is op een volle lading. Hoewel je zou verwachten dat de chip van Samsung energiezuiniger is dan die van TSMC blijkt dat in de praktijk niet zo te zijn. De chip van Samsung zou in dit geval meer energie slurpen dan die van TSMC. Apple geeft verder aan dat het zijn eigen testmethode heeft gebruikt en niet die van een van de benchmark-apps omdat die geen praktijksituatie zouden simuleren.

Bij Ars Technica hebben ze inmiddels de hand weten te leggen op twee identieke iPhones maar allebei met een andere chip. Die website gaat nu zijn eigen testen los laten op de iPhones om tot een goede meting te komen.