2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Beveiligingsbedrijf Bit9 heeft bekendgemaakt dat de hoeveelheid malware voor Mac OS X dit jaar explosief is gestegen. Van 2010 tot en met 2014 werden er slechts 180 verschillende malware-samples ontdekt, dit jaar staat de teller echter al op 948, dat is een zeer explosieve groei te noemen en daarmee wordt goede beveiliging op Mac OS X ook steeds belangrijker.

Mac-gebruikers roepen al jaren dat zij geen virusscanner of beveiligingspakket nodig hebben want er is toch vrijwel geen malware voor de Mac. Dat argument kon wat ons betreft een paar jaar geleden al naar het rijk der fabelen omdat een aantal grote malware uitbraken voldoende reden gaven tot extra beveiliging, nu is ook de hoeveelheid explosief gestegen.

Apple brengt wel met regelmaat beveiligingsupdates uit voor Mac OS X, maar als er echt problemen zijn met malware op de Mac dan moet je niet bij Apple zijn. Het bedrijf heeft geen goede reputatie als het gaat om snel handelen bij beveiligingsproblemen. Apple neemt overal rustig de tijd voor en reageert vaak niet op dergelijke gebeurtenissen, het is altijd maar afwachten of Apple actie onderneemt en wanneer.

Het verstandige is dan ook om te investeren in een goede beveiligingsoplossing van een van de grotere merken. Dit zorgt net even voor dat extra stukje beveiliging waardoor je zeker weet dat je data blijft behouden. De explosieve groei van malware op de Mac is overigens ook te verklaren, de afgelopen jaren zit de pc-markt in het slop en zien veel fabrikanten de verkoopcijfers in rap tempo dalen, het enige bedrijf wat geen last lijkt te hebben van de slechte pc-markt is Apple. Apple verkoopt nog steeds meer Mac’s en het marktaandeel neemt langzaam toe. Hierdoor wordt Mac OS ook steeds interessanter voor kwaadwillende om malware voor te ontwikkelen, helemaal omdat veel Mac-gebruikers geen extra beveiligingsoplossing hebben draaien.

Malware voor de Mac komt vaak voor in de vorm van applicaties die op de achtergrond draaien en bij het opstarten van de pc worden ingeschakeld. Ook browserplugins zijn redelijk populair onder de makers van malware. Meest opvallende malware dit jaar was XcodeGhost, waarmee de ontwikkelomgeving van Apple was geïnfecteerd zodat de ontwikkelde apps voor iOS waren voorzien van malware.