2min

BlackBerry heeft vandaag bekendgemaakt dat het de BlackBerry Priv Android-smartphone met fysiek toetsenbord in nog drie landen gaat verkopen. Nederland, Italië en Spanje. Eerder was het toestel al te verkrijgen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. Het toestel kost 779 euro in de Nederlandse shop van BlackBerry.

De BlackBerry Priv is de eerste Android-smartphone van de Canadese fabrikant. In tegenstelling tot veel andere Android-smartphones heeft BlackBerry er alles aan gedaan om dit toestel zo veilig mogelijk te maken. Zo heeft BlackBerry al zijn enterprisediensten ook beschikbaar gemaakt op dit Android-toestel. De Canadese fabrikant lijkt langzaam de overstap te gaan maken naar Android nu duidelijk is geworden dat het eigen BlackBerry OS het niet gaat redden.

Het succes van deze Android-smartphone is tot op heden niet enorm groot, maar in 2016 volgen er nog meer BlackBerry Android-smartphones. BlackBerry begint het toestel nu wel breder beschikbaar te maken in meer landen, waaronder dus in Nederland, waar BlackBerry ooit heel groot was. Of het toestel ook in België beschikbaar gaat komen is onduidelijk, vooralsnog niet.

De BlackBerry Priv is een high-end toestel met een 5,4 inch scherm met een QHD-schermresolutie. Aan de binnenkant is gekozen voor een Snapdragon 808-chip, 3GB aan werkgeheugen en 32GB aan opslagcapaciteit. Verder is er een 18 megapixel camera aan de achterzijde te vinden. Uniek aan dit toestel is het fysieke toetsenbord dat aan de onderkant kan worden uitgeschoven.

In tegenstelling tot veel andere Android-fabrikanten heeft BlackBerry een mogelijkheid gevonden om zelf firmware-updates te verspreiden en de telecomproviders buitenspel te zetten. Hierdoor kan het sneller schakelen en een veiliger toestel bieden.

Ondanks dat de BlackBerry Priv nu officieel beschikbaar is hadden verschillende webwinkels het toestel al opgenomen in hun assortiment via een importkanaal. Op die manier kunnen Vlamingen het toestel ook afnemen in Nederland.