1 min

Tags in dit artikel

3DM, een groep van Chinese ontwikkelaars van game-cracks, stopt vanaf 8 februari tijdelijk met de werkzaamheden om te testen wat dit voor effect op de markt heeft. 3DM verzorgt ook vertalingen van Westerse games naar de Chinese taal, deze werkzaamheden worden wel voortgezet.

Gedurende een jaar zal 3DM geen nieuwe cracks voor games meer verspreiden. Met een crack is het mogelijk om de kopieerbeveiliging van een game te omzeilen, waardoor een illegale kopie speelbaar wordt gemaakt. De groep wil bekijken wat het staken van de ontwikkeling van cracks voor effect sorteert op de legale verkoop van games. Hoe het effect gemeten zal worden is echter onduidelijk.

De timing van dit nieuws is opmerkelijk, omdat leider Bird Sister onlangs ook eens stelde dat het binnen twee jaar wellicht niet meer mogelijk is om games te kraken omdat de beveiliging te goed is geworden. Vooralsnog is 3DM er bijvoorbeeld niet in geslaagd om de beveiliging van Just Cause 3 en Rise of the Tomb Raider te omzeilen.

De beveiliging van deze games is ontwikkeld door het Oostenrijkse bedrijf Denuvo Software Solutions. Denuvo maakt gebruik van een tweede versleutelde beveiligingslaag, welke de primaire beveiliging ontoegankelijk maakt. Vooralsnog hebben de ontwikkelaars van cracks hier geen antwoord op.

Vooralsnog lijken andere groepen die cracks ontwikkelen hun activiteiten niet te staken, waardoor het meten van het effect op de markt nog knap lastig kan worden.